Fără categorie

Cum calculezi ce capacitate trebuie sa aiba centrala termica

In contextul maririi costurilor de exploatare, nimeni nu vrea sa se confrunte cu lipsa de caldura sau sa arunce bani pe echipamente de incalzire care nu satisfac nevoile de incalzire ale locuintei, mai ales in perioada de varf a anotimpului rece. Va propunem cateva indicii despre cum sa calculati capacitatea de incalzire centrala a casei dvs., astfel incat veti sti cati kWh trebuie sa aiba centrala/cazanul sau pompa de caldura ce se va potrivi preferintelor si nevoilor dvs., profitand la maximum de sistemul de incalzire centrala ales. Astfel veti masura corect capacitatea centralei termice si veti utiliza mai eficient energia.

Ca principiu de baza pentru a calcula capacitatea de incalzire a locuintei dvs. se spune ca este necesar un kilowatt de caldura pentru incalzire la fiecare 10 metri patrati. Prin urmare, pentru incalzirea unei locuinte de 100 de metri patrati, va trebui sa achizitionati un sistem de incalzire (centrala termica, cazan sau poma de caldura) de 10 kWh. Din pacate aceasta metoda nu tine cont de cativa factori importanti care pot duce la un calcul eronat si, automat, la o alegere gresita:

  • Volumul de aer difera de la o locuinta cu 2.2 m inaltime la o locuinta cu tavan inalt, de 4-5 m.

Mai mult, aerul cald tinde a se ridica si se va aduna inevitabil aproape de tavan.

  • Casa este sau nu izolata termic – pierderea de caldura prin pereti este mai mare atunci cand diferenta dintre temperaturile interioare si cele exterioare este mare.
  • Ferestre/ usi termopan sau ferestre neizolate – in ceea ce priveste permeabilitatea la caldura, ferestrele si usile sunt considerabil diferite de pereti si tavan si pot schimba dramatic temeratura in locuinta. Cu siguranta v-ati confruntat cel putin o data cu vantul care vajaie pe sub usi sau pe langa ferestre
  • Apartament sau casa pe pamant? Masurarea capacitatii termice este puternic influentata de tipul de locuinta – fie ca este o casa privata sau un apartament intrucat pierderea de caldura intr-o casa va fi mult mai mare decat intr-un apartament.

Acestea fiind spuse, cum se poate calcula mai exact capacitatea de incalzire a locuintei tale si cum se poate raspunde la intrebarea „de ce capacitate trebuie sa fie sistemul meu de incalzire central?”

Pentru incalzirea unui metru cub de aer, 40 de wati de putere termica sunt considerate suficiente.

Fiecare fereastra adauga un necesar suplimentar de 100 de wati de putere la incalzire si fiecare usa, 200 wati. Pentru case, coeficientul de masurare a capacitatii termice este de 1.5, in timp ce pentru un apartament cu 2 – 4 camere este de 1.2 – 1.3, in functie de grosimea si materialul de constructie al peretilor (caramida, bca etc). Deasemenea, este importanta si clima specifica regiunii unde locuiti – zonele de munte, unde perioada rece este mai indelungata difera considerabil de zona de campie.

Ca exemplu de calcul al necesarului de incalzire a locuintei dvs., vom calcula capacitatea de incalzire a unei locuinte cu urmatoarele dimensiuni: lungime: 15 m, latime: 7 m, inaltime: 2.2 m, cu 4 ferestre si 2 usi. Calculul ar fi:

Suprafata: 15 x 7 =105 m²

Volum: 105 x 2.2 = 231 m³

Valoarea puterii termice necesare: 231 x 40W = 9240 wati

Patru ferestre vor adauga inca 400 de wati, iar doua usi vor adauga inca 400 wati. 9240 + 400 + 400 = 10040 wati

Deoarece este o casa, folosim un coeficient de incalzire de 1.5: 10040 x 1.5 = 15060 wati

Avand in vedere ca casa este situata in sud, se aplica un coeficient meteorologic de 0,7: 15060 x 0.7  = 10542 wati

Astfel, pentru a asigura o incalzire eficienta pentru suprafata acestei locuinte, va fi nevoie de o centrala termica, cazan sau o pompa de caldura cu o putere termica de aproximativ 10 kWh.

ATENTIE: Aceasta este o estimare aproximativa, datele nu ar trebui luate ca atare. O serie de factori pot influenta rezultatele finale, cum ar fi izolatia casei, materialele din care este facuta, clima regiunii, dimensiunile ferestrelor, pozitionarea ferestrelor – nord-sud.

Oricare ar fi alegerea dvs., aveti in vedere acest calcul estimativ, cat si toate celelalte variabile ce pot influenta confortul termic pentru locuinta dvs. aveti aici cateva variante de cazane pentru a va fi mai usor s ava decideti. https://instaltherm.ro/incalzire/centrale-termice-combustibil-solid/