Fără categorie

Cum calculezi capacitatea radiatorului

Cand achizitionati un radiator nou este foarte important sa luati in considerare puterea oferita de acesta, intrucat o alegere nepotrivita poate duce la probleme pe viitor. Daca il cumparati cu o capacitate sub necesarul dumneavoastra pentru spatiul respectiv acesta va degada caldura insuficienta pentru a acoperi nevoia dvs. de confort si casa ta nu va fi suficient de calda, daca achizitia este pentru un model cu o capacitate mai mare decat este nevoie, veti avea un consum inutil aditional de energie.

Dar cum calculezi capacitatea radiatorului de care ai nevoie?

In primul rand este important sa subliniem ca nu este un avantaj sa faceti calculul pentru intreaga casa (are sens in cazul calcului consumatorilor pe kw pentru o centrala termica, dar nu aici) si ca este important sa faceti calculul pe fiecare incapere in parte in functie de spatiu m² si de functionalitatea fiecarei camere ( ex.: nu veti face cald in dressing asa cum doriti sa faceti in dormitor). Fiecare incapere necesita o temperatura diferita. Recomandarile ar fi urmatoarele:

  • In living / camera de zi, 22°C este temperature ideala
  • In baie este nevoie de o temperatura un pic mai ridicata: 24°C
  • In dormitor recomandata este o temperatura putin mai rece, de aproximativ 18°C ​​intrucat un mediu mai racoros este mult mai sanatos pentru somn.

Corespondenta in Watt adica puterea general convenita pe metru cub pentru fiecare camera este:

living: 22 °C / 85 Watt, dormitor: 18 °C / 70 Watt, Baie: 24 °C / 93 Watt

Formula corecta este urmatoarea.

  1. Calculati volumul fiecarei incaperi in metrii cubi inmultind inaltimea incaperii cu suprafata acesteia

Ex: daca aveti o incapere de 2.2 m inaltime a carei suprafata este de 12m² (suprafata unei incaperi se calculeaza inmultind lungimea cu latimea, adica, la un dormitor care are 3m pe 4m, suprafata este 3 x 4 = 12 m²): 2.2 x 12 = 26.4 m³

  1. Inmultiti rezultatul cu puterea necesara pe metru cub.

Ex: dormitor 70 Watt x 26.4 = 1848 W

Rezultatul de 1848W reprezinta  o estimare a puterii radiatorului de care aveti nevoie in acel dormitor.

Spunem estimare intrucat exista si alti factori de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un radiator. Iata doar cativa dintre acesti factori de corectie pentru calculul de mai sus:

  • Casa izolata sau nu
  • Locuinta decomandata sau nu
  • Camere orientate spre soare sau camera unde este mereu umbra
  • Locuinta cu pereti exterior / camera cu balcon inchis sau nu

Fiecare locuinta este diferita. Poate fi vorba de case noi foarte bine izolate, cu ferestre termopan si izolatie termica de minim 10cm sau case vechi, neizolate, pline de fisuri in care peretii respira practic aerul de afara si il transfera in interior. Aceste aspecte se traduc in necesitatea achizitionarii unui radiator cu putere mai mare sau mai mica  pentru a se incalzi. Casele pe colt (cu doi pereti direct afara) sau decomandate necesita mai multa putere la radiatoare. Acelasi lucru este valabil si atunci cand doriti sa incalziti peste temperatura recomandata in acea camera, intrucat confortul dvs. termic este altul decat cel recomandat/standard.

Atunci cand intentionati sa achizitionati un radiator adaptati alegerile dvs. la indicii de corectie de mai jos:

        Indice de corectie                                               Procent

Temperatura cu 2°C mai mare                                   + 10%

Pereti bine izolati                                                          – 10%

Izolatie slaba a peretilor/ neizolat                             + 15%

Casa pe colt /sau decomandata                                 + 10%

Indiferent care este confortul dvs. termic, aveti aici https://instaltherm.ro/incalzire/radiatoare/radiator-purmo/ o gama completa de dimensiuni si  modele de diferite puteri care se  pot adapta oricaror cerinte. https://instaltherm.ro/incalzire/radiatoare/radiator-heizkraft/