Fără categorie

Antigel solar

Sistemele solare de incalzire a apei, care folosesc lichide ca fluide de transfer de caldura, au nevoie de protectie impotriva inghetului in climatele in care temperaturile scad sub 6ºC. Nu va bazati pe izolatia colectorului si a conductelor pentru a le impiedica sa inghete. Scopul principal al izolatiei este reducerea pierderilor de caldura si cresterea performantei. Pentru a proteja colectorul si conductele de deteriorare cauzata de temperaturile de inghet, aveti practic doua optiuni:

  • Utilizati o solutie antigel ca fluid de transfer termic.
  • Goliti colectorul(ele) si conductele, fie manual, fie automat, atunci cand exista sansa ca temperatura sa scada sub punctul de inghet al lichidului.

Intrucat cea de-a doua metoda ar putea fi una care, din lipsa de cunostinte, poate genera alte probleme, va sfatuim sa folositi un antigel solar in instalatia solara.

Sistemele solare de incalzire a apei care utilizeaza o solutie antigel (intotdeauna propilenglicol, niciodata etilenglicol din cauza toxicitatii) ca fluid de transfer termic au protectie eficienta impotriva inghetului, atata timp cat se mentine concentratia adecvata de antigel. Cele mai multe tipuri de antigel solar se vand gata preparate, dar exista si variante concentrate, asa ca va sfatuim sa cititi cu atentie eticheta produsului achizitionat pentru a face dilutia corecta. Antigelul solar se degradeaza in timp si, in mod normal, trebuie schimbat la fiecare 3-5 ani. Solutiile antigel de propilenglicol din colectoarele solare lichide trebuie inlocuite periodic. pH-ul (aciditatea) si punctul de inghet al fluidului pot fi masurate cu instrumente de mana. Daca apa cu un continut ridicat de minerale (adica apa dura) circula direct in colectoare, este posibil sa fie necesara indepartarea depunerilor de minerale din conducte prin adaugarea unei solutii de detartrare.

In orice sistem de panouri solare, antigelul solar ca fluid de transfer de caldura este esential. Acesta trebuie sa fie sigilat si presurizat. Pentru a se asigura ca sistemul de incalzire solara este fiabil pe o perioada foarte lunga de timp, fluidul de transfer de caldura din sistem nu trebuie sa se scurga, sa inghete sau sa fiarba si trebuie sa tolereze temperaturi ridicate in interiorul colectorului solar. Propilenglicolul a devenit cel mai obisnuit fluid de transfer de caldura utilizat in sistemele de incalzire solara cu circuit inchis care contin antigel. Atentie: nu este antigel auto, care este o substanta diferita (etilen glicol) si este mult mai toxic si nu ar trebui sa fie niciodata utilizat in echipamentele de incalzire solara casnica. Nu doar ca va protejeaza circuitul de inghet, dar, are rezultate fantastice ca temperaturi de fierbere, fiind cunoscuta problema supraincalzirii la panourile solare.

Supraincalzirea are loc atunci cand folositi putina apa calda in casa, dar soarele continua sa incalzeasca apa. Controlerul va opri pompa atunci cand rezervorul de stocare solar atinge o limita superioara. Colectorul va continua sa se incalzeasca, ceea ce majoritatea sistemelor pot tolera, dar poate duce la descarcarea fluidului dintr-o supapa de limitare a presiunii si la degradarea prematura a fluidului de transfer de caldura. Unele sisteme includ o supapa solenoidala care se va deschide pentru a scurge putina apa din rezervor daca este supraincalzita.

Sistemele solare de incalzire a locuintelor sunt cel mai adesea folosite pentru a incalzi apa calda menajera potabila, iar serpentinele schimbatoarelor de caldura in rezervor au devenit foarte populare in acest scop. Cand un schimbator de caldura cu un singur perete se defecteaza, este posibil ca fluidul de transfer de caldura din serpentina sa se scurga in apa potabila. Deoarece aceasta (si alte scurgeri de mediu) este o posibilitate reala, fluidul ideal de transfer de caldura solar trebuie sa fie biodegradabil atunci cand este eliberat in mediu si netoxic daca este consumat de oameni sau animale.

Cu alte cuvinte, fluidul de transfer termic va ramane stabil termic intr-un sistem inchis la temperaturi si presiuni recomandate pentru o perioada lunga de timp. Daca temperaturile limita inalta sunt depasite si/sau se introduce oxigen in sistemul inchis, fluidul se va degrada.

Desi antigelul este de obicei stabil la temperaturi ridicate, exista probleme care afecteaza starea lichidului. In special, supraincalzirea reduce capacitatea de functionare a fluidului si, daca antigelul se va supraincalzi in mod regulat, acest lucru poate duce la:

  • o reducere a duratei de viata si a eficientei antigelului pentru a proteja sistemul
  • degradarea antigelului, ducand la aciditate. Acest lucru poate duce la coroziune a conductelor, a cilindrului solar sau a panoului solar;
  • deteriorarea inhibitorilor pe care antigelul ii contine;
  • blocarea circuitelor de lichid din sistem.

Asadar, puteti intelege ca prevenirea supraincalzirii glicolului este un aspect foarte important. Iata aici o lista de produse antigel solar din care puteti alege: https://instaltherm.ro/incalzire/solutii-chimice/