Fără categorie

Antigel centrale termice

Am hotarat sa scriem cateva randuri despre antigel centrale termice si utilizarea acestuia intrucat sezonul rece se apropie cu pasi repezi si exista multe necunoscute atunci cand vine vorba de folosirea antigelului in instalatiile termice.

 

Cea mai frecventa intrebare cand vorbim de folosirea antigelului in instalatiile de incalzire este cea legata de coroziune. Produsele antigel centrale termice care sunt concepute pentru a fi utilizate in sistemele de incalzire cu apa calda includ aditivi sau tratamente anticorozive si, in mod normal, nu pot fi o sursa de coroziune. In timp ce producatorii de antigel centrale termice pentru instalatii termice pot adauga o varietate de substante (cum ar fi  pachet de inhibitori de coroziune carboxilic, de tip D, non-toxic) la produsul lor pentru a-I imbunatati performanta, in general, se poate spune ca amestecul de glycol cu apa calda poate creste riscul de formare a calcarului, cat si de dezvoltare a bacteriilor sau chiar de formare de acizi organici care pot avea efecte corozive asupra instalatiei.  Deci, de fapt, ne asteptam la mult mai putina coroziune atunci cand folosim un produs de tipul antigel centrale termice, decat daca nu l-am folosi. Verificati eticheta produsului achizitionat intrucat orice producator marcheaza prezenta inhibitorilor pe eticheta.

O alta intrebare este legata de spalarea/ detartrarea instalatiei inainte de umplerea cu antigel si de durata de viata a acestuia. In mod normal, nu este necesar sa schimbati antigelul din instalatie mai devreme de 3-5 ani si chiar exista pe piata produse antigel care au o durata de viata de 20 ani. Producatorii centralelor termice/ cazanelor spun ca un antigel centrale termice cu glycol de inalta calitate va dura ani buni, dar intretinerea necorespunzatoare (cum ar fi scurgerile sau utilizarea neconforma) sau contaminarea biologica care poate aparea in unele sisteme, vor scurta viata acestuia. Pentru a prelungi durata de viata a antigelului va recomandam respectarea catorva pasi:

  • Folositi antigelul doar in dilutiile mentionate de producator
  • Asigurati-va ca ati cumparat produsul antigel centrale termice potrivit. Nu utilizati antigel auto in instalatiile termico-sanitare, unele pot infunda schimbatorul de caldura. Substantele chimice sunt diferite si antigelul auto este toxic, otravitor. Nu numai ca ingrijirea si manipularea subsantelor chimice toxice sunt mai solicitante, dar pe unele instalatii poate exista riscul introducerii accidentale de antigel toxic in sistemul de alimentare cu apa al locuintei
  • Cele mai multe produse antigel pot fi testate pentru nivelul de inhibitor de rugina, asa ca puteti efectua testul la fiecare cativa ani. La unii producatori nu este recomandata folosirea produsului in instalatii cu tevi din otel galvanizat, dar acest lucru este mentionat pe eticheta
  • Cantitatea sau volumul de antigel pe care trebuie sa il adaugati in instalatie pentru a atinge temperatura dorita de rezistenta la inghet va depinde si de concentratia produsului in sine.

Se poate adauga antigel la o instalatie utilizand o pompa de recirculare, dar, daca sistemul urmeaza a fi curatat mai intai, acest pas va necesita drenare. Sunt multe filmulete in media, pe canale youtube, etc, care ofera sfaturi de cum sa adaugi de unul singur antigel in instalatie sub devizul “ do-it-yourself”, dar, mare atentie, multe trimit catre alegeri proaste. De exempu, nu este obligatoriu sa goliti instalatia pentru a adauga antigel, iar aceasta operatiune  ar creste timpul si costul lucrarii si ar inmulti eventualele probleme, deoarece este necesara aerisirea intregii instalatii, cat si eliminarea scurgerii.

Ca idee generala, producatorii de centrale termice/ cazane recomanda ca intregul sistem sa fie golit, spalat si detartrat inainte de a se fi adaugat antigel. Aceasta recomandare poate avea sens pentru instalatiile termice industriale sau in cazul unor instalatii cunoscute a avea probleme de detartrare, dar nu este necesara in cazul instalatiilor rezidentiale.

Sfatul nostru: inspectati toate zonele si componentele accesibile ale instalatiei pentru scurgeri sau in cazul in care observati o scadere inexplicabila a presiunii sistemului. Ca urmare, daca instalatia dvs. de incalzire sufera o mica scurgere ce nu este observata, deoarece sistemul adauga apa spre completare pentru a mentine volumul de apa la un nivel sigur si functional, automat cantitatea de antigel din instalatie va scadea, substanta antiinghet diluindu-se. Astfel, nivelul de protectie impotriva inghetului oferit de antigelul ramas in instalatie va fi diminuat si riscul de deteriorare prin inghet va creste.

O alta intrebare strict legata de folosirea antigelului este cea privind efectul acestuia asupra pompei. Dar intrebarea aici ar trebui sa fie un pic diferita. Intr-adevar, pompele de apa sunt facuta sa circule/recircule substante de o anumita densitate, dar producatorii de antigel au teste peste teste efectuate pe produsele lor in diverse dilutii pentru a urmari efectul substantei in instalatie. Va putem asigura ca, in conditiile in care respectati dilutiile mentionate de producator si nu puneti un pic mai mult “ ca sa tina mai bine”, pompa va functiona in normele obisnuite.

Intrebarea logica aici ar fi alta: cat de eficient transferam caldura din apa fierbinte din sistem prin toata tubulatura sau prin radiatoare in aerul ambiental al locuintei? Se respecta conductivitatea termica a apei, acea cifra ce descrie eficienta transferului de caldura al sistemului de incalzire? Daca reducem conductivitatea termica a apei prin scaderea temperaturii acesteia sau prin modificarea chimica (si anume adaugare de antigel) crestem costul incalzirii locuintei. Adica, folosirea antigelului se traduce printr-o reducere a conductibilitatii termice a lichidului de incalzire cu aproximativ 25% ( la un antigel diluat 1:1). Efectul reprezinta o scadere cu aproximativ 10% a eficientei relative a sistemului de incalzire. Pe scurt, veti plati un pic mai mult pentru a incalzi locuinta, in beneficiul evitarii costului ridicat al unei posibile  spargeri de conducte  de incalzire sau a daunelor posibile create de o eventuala inundatie.

Asadar, nu adaugati mai mult antigel decat este necesar, deoarece acest lucru poate reduce eficienta transferului de caldura in instalatie in mod inutil.

In speranta ca am facut un pic de lumina in privinta discutiilor pro si contra antigel in instalatie, recomandarea noastra este sa folositi antigel in cazul in care locuiti in zone predispuse la temperaturi sub limita inghetului si sa cititi cu atentie eticheta produsului. Va lasam aici propunerea noastra pentru acest produs si va stam la dispozitie cu orice alte intrebari. https://instaltherm.ro/antigel-centrale-termice-60-c-concentrat/